Akoestische panelen

Akoestische panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen. Ze zijn veruit de beste methode om galm of echo’s te reduceren in elke type ruimte. Geluidsabsorberende panelen worden meestal opgehangen aan de muur, aan het plafond of vrijstaand in een ruimte geplaatst. In dit artikel vind je alles over akoestische panelen: de verschillende soorten, de prijzen en tips over de plaatsing.

Snel naar: Soorten akoestische panelenwelke akoestische panelen moet je nemen?Tips plaatsing akoestische panelenArtistieke akoestische panelen

Soorten akoestische panelen

Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim, omdat deze materialen voldoen aan de volgende 2 criteria: ze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen. Sommige panelen zijn effectiever dan anderen en dit komt door de hogere massa of dichtheid van het materiaal en de totale dikte. Hieronder bespreken we de populairste vormen en hun verschillen.

polyesterwol

Akoestische panelen van schuim

Deze schuimplaten worden gemaakt van polyesterwol en/of melamine. Je komt ze tegen in diktes van 2 tot 10 cm. Polyesterwol en melamineschuim hebben een massa van ongeveer 20 tot 40 kg/m³. Panelen die van deze type materialen gemaakt zijn, absorberen geluid effectief  tot grofweg 400hz. Ben je op zoek naar een meer volledigere absorptie dan zijn akoestische panelen van dit soort materiaal ongeschikt. Bekende merken die dit soort materiaal gebruiken zijn Auralex, Polywool, Akotherm, Flamex, etc.

+ Makkelijk mee te werken + Goedkoop
– Matige absorptie – Visueel onaantrekkelijk

Prijs akoestische panelen van schuim

Afmetingen Dikte Prijs per stuk
100x60 25mm 15-30 euro
50mm 30-40 euro
120x120 25mm 40-50 euro
50mm 50-65 euro
broadband bass trap

Akoestische panelen van mineraalwol

Deze akoestische panelen bestaan uit een houten frame gevuld met mineraalwol zoals glaswol of steenwol. Ze worden netjes afgewerkt met polyester, jute of katoen. Je komt ze tegen in diktes van 2.5 tot 10 cm. Steenwol en glaswol hebben beiden een ongelofelijke massa (45 tot 75 kg/m3) waardoor ze de kroon spannen als het gaat om geluidsabsorptie.
In tegenstelling tot polyesterwol, kunnen panelen gemaakt van minerale wol wel hele lage frequenties absorberen. De absorptie is daardoor vollediger (groter bereik) en in het algemeen tot wel 2 keer effectiever. Vandaar dat ze gemiddeld ook wat duurder zijn.

+ Visueel aantrekkelijk + Meest effectieve absorptie
– Vervelend om zelf te maken – Prijzig

Prijs akoestische panelen van mineraalwol

Afmetingen Dikte Prijs per stuk
100x60 25mm 30-45 euro
50mm 40-55 euro
120x120 25mm 70-85 euro
50mm 95-115 euro
akoestiek restaurant hangend

Welke akoestische panelen moet je nemen?

Welke panelen je moet nemen, ligt aan de geluidsbronnen die je wilt dempen en hoe kritisch je bent. In het algemeen absorbeert een dikker paneel meer geluid dan een dunner paneel, maar dit betekent niet dat de keuze voor een dikker panelen altijd beter is. De keuze kan je het beste baseren op de volgende twee vragen:

  1. Wordt in de ruimte gebruik gemaakt van bronnen die lage geluidsfrequenties produceren zoals professionele audioinstallaties en subwoofers?

Akoestische panelen van melamineschuim of polyester zijn ineffectief tegen lagere frequenties en daardoor nooit de juiste oplossing. In dit geval is het essentieel dat je kiest voor akoestische panelen van mineraalwol met een minimale dikte van 5 centimeter.

2. Hoe kritisch ben je over de akoestiek van je ruimte?

Mineraalwol is dus het effectiefst en absorbeert als enige ook lagere frequenties. Gebruik van panelen van mineraalwol resulteert in een gelijkmatigere absorptie. Let wel op dat de dikte minstens 5 centimeter moet zijn. 

Stel je wilt alleen de galm een beetje verminderen en kleine inefficiënties maken je niet zoveel uit, dan kan je beter simpele schuimplaten nemen van 25 millimeter dik. Deze zijn goedkoper en klaren meestal wel de klus. Mits je genoeg koopt en ze voldoende gespreid plaatst.

Tips plaatsing akoestische panelen 

De plaatsing van een akoestisch paneel is ontzettend belangrijk. Men spreekt van een akoestisch wandpaneel als die aan de muur wordt gehangen en van een akoestisch plafond paneel als die aan het plafond wordt gehangen. Maar los van de plaatsing, is er weinig tot geen verschil tussen beide panelen. Hieronder een aantal tips over de plaatsing van akoestische panelen.

  • Plafond of muur? In de meeste gevallen is het handig om akoestische panelen op zowel het plafond als de muren te plaatsen. Indien het plafond en de vloer beide van reflecterende materialen zijn (hout, laminaat of beton), is het noodzakelijk om meer nadruk te leggen op plafond panelen. In sommige gevallen is het niet mogelijk om akoestische wandpanelen op de muren te plaatsen of andersom. In dat geval heb je geen keuze en moet je roeien met de riemen die je hebt.
  • Dicht bij de geluidsbron. Panelen in de buurt van een geluidsbron kunnen de eerste reflecties vroegtijdig dempen en daardoor een groter effect hebben dan verder weg van de geluidsbron. Geef prioriteit aan kale muren in de buurt van de geluidsbronnen, maar let wel op voldoende spreiding.
  • Voldoende Spreiding. Onderling wil je de akoestische panelen zoveel mogelijk spreiden en niet direct tegenover elkaar. Vooral bij parallelle muren. Zo zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk weerkaatsingen aanpakt.
  • Ruimte tussen akoestisch paneel en wand/plafond. Het maakt ook uit als de akoestische panelen een paar centimeter van de muur of het plafond af hangt. Voldoende afstand van de muur (5-10 cm) kan de geluidsabsorptie tot wel 20% doen toenemen. Al helemaal essentieel voor de lagere frequenties. Zo’n muurbeugel of hangmechanisme krijg je meestal bijgeleverd bij professionele akoestische panelen. Echter, dit is meestal niet mogelijk bij panelen gemaakt van schuim, omdat deze direct op de muur geplakt worden.

Artistieke akoestische panelen

Mocht je het simpele design van akoestische panelen niet mooi vinden, dan kan je ook kiezen voor meer artistieke vormen. Sommige akoestische bedrijven zijn gespecialiseerd in het verwerken van akoestiek op een heel smaakvolle manier. Zij kunnen erg fraaie akoestische objecten op maat maken zoals lampen, schilderijen of abstracte kunst. Ideaal voor een chic restaurant of luxe woning. De prijzen hiervan verschillen sterk van bedrijf tot bedrijf, maar zullen zeker hoger liggen dan standaard panelen. 

akoestische panelen plafond restaurant
akoestische wandpanelen in restaurant