Bass traps

Bass traps zijn akoestische absorbers die in een ruimte worden geplaatst om geluidsreflecties te verminderen onder 200 Hz. Ze zijn het effectiefst in de hoeken van een kamer, vandaar dat je ze daar meestal ziet staan. Er zijn verschillende soorten bass traps in de markt, maar let wel, ze zijn niet allemaal even goed.

In dit artikel worden alle soorten bass traps besproken en leer welke je het beste kunt nemen.

broadband bass trap

Broadband bass traps

Broadband bass trap is ontworpen om zowel hoge als lage tonen te absorberen. In de praktijk zijn broadband bass traps effectief tot een zekere “crossover” frequentie die afhankelijk is van hun dikte. Met de crossover frequentie wordt bedoelt dat lagere frequenties lastiger te absorberen zijn en dat vanaf een bepaalde frequentie (bijvoorbeeld 80hz) exponentieel minder wordt geabsorbeerd.

Ten opzichte van dunne bass traps, zullen dikkere bass traps  een minder drastische crossover hebben een daardoor meer laag absorberen. Vandaar dat bass traps redelijk dik moeten zijn om een merkbaar verschil te horen. 

De broadband bass trap dankt zijn naam dus aan zijn brede absorptiebereik. Zoals eerder aangehaald absorbeert het ook veel hoge frequenties, en dat kan goed of slecht zijn. Een situatie waarin dit goed kan zijn, is als een ruimte weinig akoestische bekleding heeft en/of redelijk klein is. Een slechte situatie is als er te veel hoge frequenties worden geabsorbeerd. Denk aan een medium grote ruimte die volgegooid wordt met broadband bass traps en normale akoestische panelen, waardoor de kamer ‘dood’ kan gaan klinken (reflecties onder 0.2 seconden).

Mocht je veel bass willen absorberen in een niet al te kleine ruimte is het daarom nuttig om ook gebruik te maken van de bass trap met diffuser.

bass trap met diffuser

Bass traps met diffuser

De bass trap met diffuser is bijna hetzelfde als de broadband bass trap. Het enige verschil is dat er een geluidsreflecterende houten plaat aan de voorkant wordt vastgemaakt. Deze houten plaat geeft een ‘scatter’ effect waardoor de bass trap grotendeels van de midden tot hoge frequenties afblijft. Op deze manier kun je genoeg bass traps in een ruimte plaatsen om de basproblemen op te lossen, terwijl de kamer zijn ‘levendigheid’ behoud.

Bovendien zijn die houten platen verkrijgbaar in verschillende patronen waardoor het ook nog eens erg professioneel uitziet.

Wat betreft de prijs zijn deze traps zo’n 100 euro duurder dan de broadband bass trap. In een medium tot grote studio zijn deze bass traps essentieel, omdat veelvuldig gebruik moet worden gemaakt van bass traps en broadband bass traps dus te veel absorberen.

membraam basstrap

Tuned of membraam bass traps

Een ander type bass trap is de tuned bass trap. Deze wordt speciaal ontworpen om zeer lage freqenties te absorberen. Ze heten ‘tuned’, omdat ze een heel specifiek frequentiebereik hebben en daarvoor speciaal ontworpen moeten worden. Hier bestaan veel variaties van zoals de Helmholtz resonator.

De tuned bass trap is goed in te zetten bij een vervelende room mode in het laag. Een groot voordeel van deze trap is dat ze niet erg dik hoeven te zijn om zeer lage frequenties te absorberen. Bas spant over minimaal 4 octaven en problemen zul je vinden op elke octaaf. Als je last hebt van 1 frequentie, heb je dus eigenlijk een probleem op 4 frequenties. De membraam bass traps zijn ontworpen om slechts 1 of 2 octaven aan te pakken. Daarom heb je een gelijke mix nodig van verschillende diktes en type bass traps om effectief de lagere frequenties te absorberen.

In de binnenkant van deze trap zit een houten membraam dat gaat trillen bij aanwezigheid van lage frequenties. Zonder hier te diep op in te gaan, is dit trillen is wat zorgt voor de absorptie.

Deze bass traps zijn niet essentieel, maar kunnen bij vervelende modes wel een uitkomst bieden. Let wel op dat deze traps minder effectief zijn dan broadband absorbers als het om relatief kleine ruimtes gaat (25m2).

membraam bass traps

Foto van GIK Acoustics

bass trap auralex schuim

Schuim bass traps

Dit zijn populaire bass traps die bijna overal te koop zijn. Ze worden altijd bass traps genoemd, maar of ze daadwerkelijk bass absorberen zoals de jongens hierboven valt te betwisten. Een effectieve bass trap is minstens 10 cm dik en dan moet het wel bestaan uit mineralewol vanwege de hoge massa. De massa van melamineschuim of polyesterwol (hier zijn ze meestal van gemaakt) is 30-50% minder dus wil je een merkbaar effect zouden deze schuim bass traps minstens 25 cm dik moeten zijn. 

Schuim bass traps zijn het goedkoopst en ze zouden in minder professionele settingen wel voldoende kunnen absorberen. Maar zodra er een geluidsinstallatie die frequenties onder 80hz produceert, bieden de bass traps van schuim weinig tot geen absorptie.

Welke bass trap kan je het beste kiezen?

Het klopt dat broadband bass traps minder effectief zijn onder 80 Hz en tuned bass traps kunnen zeer effectief zijn voor lagere frequenties met minder diepte. Echter, studio’s hebben een aanzienlijke absorptie nodig bij alle lage frequenties en tuned traps kunnen te veel ruimte in beslag nemen.

Een ander problematisch punt van tuned bass traps lastig zijn te maken. Om effectief te zijn, moeten ze exact afgestemd zijn op de primaire resonantie en minder precisie leidt tot minder effectieve behandeling. Je kunt je voorstellen dat dit in de praktijk erg lastig is te realiseren.

Daarom zijn broadband bass traps het nuttigst en tevens de meest voorkomende type voor muziekstudio’s en hifi luisterruimtes. Pieken kunnen op alle frequenties voorkomen, niet alleen op frequenties die verband houden met de afmetingen van de ruimte.

Bass traps advies

Kleine ruimtes. Voor kleine ruimtes is het advies om enkel gebruik te maken van broadband bass traps, omdat er niet genoeg ruimte is om de tuned traps effectief in te zetten. Plaats de bass traps diagonaal op de hoek en probeer vloer tot plafond te bedekken.

Grote ruimtes. Gebruik een mix van verschillende diktes bass traps met broadband absorbers en een aantal membraam absorbers. Zorg dat de membraam absorbers van verschillende diktes zijn. Als je van plan bent veel traps te plaatsen, zijn reflecterende bass traps een must om de kamer niet te dood te laten klinken.

Geluidsstudio’s. Hebben baat hebben bij het gebruik van tuned bass traps, maar zijn vaak wel genoodzaakt een professional in te schakelen vanwege de complexiteit van bass absorptie. Bij twijfel is het advies van een grote ruimte prima.