akoestische diffuser

Wat is een akoestische diffuser

Een akoestische diffuser is een plaat met een zeer oneffen oppervlakte. Ze zijn gemaakt van reflectief materiaal zoals hout of plastic. 

Waar worden akoestische diffuser voor gebruikt?

Akoestische diffusers worden gebruikt in professionele geluidsstudio’s en zijn vaak de kers op de taart als het gaat om akoestiek. Ze zijn een uitstekende aanvulling op geluidsabsorptie, omdat ze de geluidsenergie niet verminderen, maar juist verspreiden.

Geluid diffusers kunnen worden gebruikt om echo’s en reflecties te verminderen, maar meestal worden ze gebruikt na het plaatsen van absorptiepanelen om leven in de ruimte terug te krijgen.

Hoe werkt een akoestische diffuser?

Geluidsreflecties worden merkbaar als ze opstapelen op een bepaalde frequentie. Opstapeling van frequenties gebeurt als een ruimte egaal of symmetrisch is gebouwd. Wanneer een ruimte heel hoekig is, asymmetrisch en objecten in de ruimte heeft staan, dan zullen de geluidsreflecties tegen alle oppervlakten aanketsen en door de asymmetrie zich meer verspreiden. Dus wat een akoestische diffusers doet, is de kamer minder egaal en meer hoekig maken (of natuurlijker). Hierdoor worden deze opstapelingen van geluid dus vermindert.

Je kan wel begrijpen dat een kleine geluid diffuser van 1 bij 1 meter niet zo veel uit maakt in een grote kamer. Wil je een merkbaar effect krijgen dan zal je meer ruimte moeten bedekken en dat is best wel duur. Naast de bedekking is het ook belangrijk dat een diffuser veel diepteverschillen heeft. De regel voor effectieve diffusie is: hoe meer variatie in diepteverschillen en hoe meer bedekt oppervlak, hoe groter het effect.

Zijn de beste akoestische diffusers van hout?

De meeste fabrikanten gebruiken inderdaad hout, omdat het robuust is en er mooi uitziet. Maar in principe zou je elke reflectief materiaal kunnen gebruiken.