Akoestisch schuim

Zoals de naam al zegt, bezit akoestisch schuim over geluidsabsorberende eigenschappen. Vergeleken met andere akoestische oplossingen, is akoestisch schuim één van de goedkoopste oplossing, maar werkt het eigenlijk wel?

Akoestisch schuim absorbeert geluidsfrequenties van 250 hz tot 20 khz. De dikte van het schuim bepaalt de mate van geluidsabsorptie, voornamelijk in het laag. Akoestisch schuim werkt prima voor niet-professionele omgevingen zoals een kantoor of publieke omgeving. Echter, dit type materiaal wordt vanwege zijn gelimiteerde absorptie bereik niet aanbevolen voor geluidsstudio’s.

Wat is akoestisch schuim?

Akoestisch schuim melamineAkoestisch schuim kan gemaakt zijn van melamineschuim, polyesterwol, polyurethaan, (ook wel PUR) of combinaties hiervan. Er zijn nog meer variaties, maar over het algemeen is de effectiviteit ongeveer hetzelfde.

Akoestisch schuim is de goedkoopste methode om geluid te absorberen. De reden hiervoor zijn de lage materiaalkosten, maar ook het gemak van constructie. Ten opzichte van akoestische panelen met minerale wol, zijn panelen van akoestisch schuim minstens 5x zo goedkoop. Je kan namelijk een paneel van 100x60x2.5 cm al voor 10 euro bemachtigen. 

Akoestisch schuim wordt niet aangeraden door akoestische experts, omdat het niet zo effectief is tegen lagere frequenties. Om lage frequenties te absorberen, moet akoestisch materiaal een hoge dichtheid en massa hebben. Akoestisch schuim is door zijn matige dichtheid hierdoor ongeschikt. Bekijk hieronder overzichtelijk de absorptiewaarde in een grafiek vergeleken met mineraalwol.

akoestisch schuim vs mineraalwol

Waar wordt akoestisch schuim voor gebruikt?

akoestisch schuim loodsDe meest nuttige toepassing is het reduceren van galm in niet professionele omgevingen zoals woonruimtes, industriële ruimte of publieke plekken. Dit zijn de meest nuttige omgevingen, omdat hier niet zorgvuldig met geluid wordt gewerkt, maar alleen wat galm gedempt moet worden om het minder storend te maken. 

Als er zeer kritisch met geluid moet worden gewerkt zoals in opnamestudio’s e.d. dan is akoestisch schuim niet de oplossing en moeten er met andere specialistische materialen gewerkt worden en/of combinaties.

akoestisch schuim in een studio

Inhoudsopgave

  • Wat is akoestisch schuim
  • Akoestisch schuim gebruikstoepassing
  • Soorten akoestisch schuim
  • Waar akoestisch schuim kopen
  • Akoestisch schuim bevestigen
  • Akoestisch schuim als bass trap
  • Alternatieven van akoestisch schuim

 

Welke soorten akoestisch schuim zijn er?

Veel bedrijven hebben tegenwoordig hun eigen akoestisch schuim ontwikkelt. Grotendeels zal dit gemaakt zijn van polyester, melamine of polyurethaan en zit het verschil vooral in de verhoudingen en het design. De effectiviteit scheelt onderling niet zo veel en dat maakt het dus meer een design kwestie.

 

Waar kan je het beste akoestisch schuim kopen?

Er zijn zat aanbieders waar je akoestisch schuim kunt kopen. De producten zijn naar mijn idee allemaal vergelijkbaar, alhoewel sommige zeggen iets effectiever te zijn dan anderen. Helaas kan ik de waarheid hiervan niet verifiëren, maar ik ben wel van plan hier in de toekomst mee te testen. Vergelijk hieronder de bekendste aanbieders en hun absorptie score op basis van dichtheid en massa.

 

Verkoper Soort akoestisch schuim Prijs per m2 bij 50mm dikte Absorptie score
Akoestiekwinkel Flamex 65 euro 5
Akotherm D20 20 euro 5
Akotherm D40 30 euro 7
Easy Noise Control Noppenschuim Premium 36,50 euro 4
Pyracoustic Melamineschuim 71,70 euro 7
Noppenschuim Plus 29,75 euro 4
BigBlock Panelen 80 euro 5
Auralex Wedges 51 euro 5
AixFoam Panelen 30 euro 7
Soniflex Panelen 70 euro 7

 

Hoe bevestig je akoestisch schuim?

akoestisch schuim bevestigenJe kan het bevestigen door het te plakken met lijm dat meegeleverd wordt. Of in sommige gevallen zijn ze zelfklevend. Dit wordt aangegeven in de productomschrijving. Het slimste is om ze vast te plakken op een houten plaat zodat je alleen het houten frame hoeft te (de)monteren, voor het geval dat ooit nodig is.

Ik heb zelf een keer panelen eraf moeten halen, omdat ik ze wilde verplaatsen en liet daardoor ernstige schuim- en lijmresten op de muur achter. Daarnaast waren sommige akoestische schuim panelen ook totaal onbruikbaar geworden.

Is akoestisch schuim geschikt als bass trap?

Absoluut niet! Als je enigszins bas wilt absorberen met akoestisch schuim moet je minimaal een dikte hebben van 15/20cm. Maar mineraalwol is over het algemeen vele malen efficiënter tegen de lagere frequenties. Echte professionele bass traps zijn vaak nog een stuk complexer, omdat ze gebruik maken van een houten membraan binnenin het paneel.

bass trap auralex schuim

Wat zijn alternatieven van akoestisch schuim?

Het alternatief van akoestisch schuim is minerale wol. Dit is een materiaal met hogere absorptie eigenschappen. De dichtheid van minerale wol is 4-5x hoger waardoor het onder andere meer lagere frequenties kan absorberen. Bovendien is minerale wol de standaard in professionele luister omgevingen.