Professionele akoestische panelen zijn best wel duur en goedkope panelen werken gewoon niet. Heel logisch dus om eens te kijken of zelf een professioneel paneel maken mogelijk is zodat je kan profiteren van het effect zonder je scheel te betalen.
Dit artikel vertelt je hoe je zelf een professioneel akoestisch paneel in elkaar zet, inclusief waar je de materialen haalt.
De materialen die je nodig hebt om zelf een akoestisch paneel maken
De materialen die je nodig hebt, kun je bijna allemaal bij de Gamma of de Praxis halen. Alleen de stof niet. Ik zal eerst wat extra informatie vertellen over de stof.
Stof kan je bij een lokale stoffenwinkel kopen of online. Welke stof je haalt, maakt overigens veel uit.
Let erop dat de stof poreus is. Dit betekent dat het lucht, dus ook geluid doorlaat.
Test dit door de stof op je mond te zetten en erdoorheen te blazen. Omstanders kunnen je misschien raar aankijken. Als alternatief, kan je het ook voor het licht houden en kijken hoeveel licht erdoorheen komt, maar de eerste methode is veel accurater.
Als het moeizaam gaat is de stof mogelijk te dicht gewoven en kan je het beter niet gebruiken. Mocht je namelijk te dicht gewoven stof gebruiken, kan geluid niet gemakkelijk erdoorheen om het absorberende materiaal te bereiken.
Dit zal de effectiviteit van het paneel verlagen.
Poreuze stof is meestal van polyester of jute. Voor de extremisten die de perfecte panelen willen maken, is één van de meest poreuze stoffen hetzelfde spul waarmee een speaker is bedekt. In het Engels noemt men dit “speaker cloth”.
In Nederland is het moeilijk verkrijgbaar en zul je het vanuit het buitenland moeten laten overkomen. De prijs is ook vele malen duurder dan polyester.
We gaan nu verder met de rest van het akoestisch paneel.
De benodigdheden zijn:
- Rockwool platen (Sono base of Solid). Deze zijn trouwens het best op isolatieshop.
- Hout
- 20 tot 30 hout nietjes per paneel
- Zaag
- Boor
- Polyester, jute, katoen of speakerstof
- Hout Nietmachine
- Hamer
- Spijkers
Maak een houten frame in de gewenste dimensies
Het is niet nodig om een houten frame te maken, maar het is wel zo gemakkelijk. Zo ziet het akoestisch paneel er strakker uit en kan je het gemakkelijker ophangen.
Je gebruikt hiervoor houten balken of planken met een hoogte of breedte van 2,5 tot 10 cm. Het hout hoeft niet zo dik te zijn.
Vervolgens hoef je alleen het hout op jouw maat te zagen en vast te schroeven. Je kan heel veel tutorials vinden op Youtube hoe dit moet. Hier is een goede video:
De achterkant met stof bedekken met stof en de Rockwool plaatsen
Als eerst snijd je de stof af. Stofrollen zijn meestal 1.40m breed dus daarom zijn de meeste panelen ook 60 cm breed (dan kunnen ze zo efficiënt mogelijk met de stof werken).
Let op dat als je de lengte knipt, je ongeveer 5 cm speling houdt per zijde. Dus als je paneel 1 meter lang is dan knip je 1.10 meter stof in de lengte.
Plaats dan nu de stof precies in het midden en niet het vast in het hout. Zorg dat je het goed strak trekt zodat de Rockwool stevig zit, maar niet te strak. Anders komt er te veel spanning op de stof en krijg je lelijke randen. Hier zul je even handig in moeten worden.
Let ook op dat je genoeg nietjes plaatst. Ik begin zelf meestal aan 1 kant. Hier plaats ik een nietje in het midden, dan in de linker en rechterhoek, en dan nog nog 1 á 2 extra nietjes ertussenin. Dan ga ik naar de tegenovergestelde zijde en hetzelfde voor de andere zijden.
Als alles goed zit, leg je de Rockwool in de frame. Heb je te veel stof speling dan kan je eventueel de restanten knippen en zorgen dat je de volgende panelen wat minder lang knipt. Dit wordt overigens de achterkant en de afwerking is dus niet belangrijk.
Stap 3. De stof omwikkelen en vastnieten.
Wederom snijd je als eerst de stof af. Let op dat als je de lengte knipt, je dit keer minimaal 10 cm speling houdt per zijde. Dus als je akoestisch paneel 1 meter lang is dan knip je 1,20 meter stof in de lengte.
Plaats dan nu de stof precies in het midden en draai het akoestisch paneel om. Zorg ook hier dat je het goed strak trekt, maar niet te strak.
Als je de nietjes gaat plaatsen, werk dan systematisch zoals ik bij stap 2 heb uitgelegd. Zo zorg je ervoor dat de spanning gelijk verdeeld blijft en is de afwerking netter.
Ik begin meestal aan de binnenkant van alle zijde en laat de hoekjes nog even zitten. Je krijgt een mooie afwerking als je het einde van de stof een beetje naar binnen vouwt en dan vast niet.
Als alles strak is naar mijn idee (check de voorkant van het paneel zo nu en dan), dan begin ik met de hoekjes.
De hoekjes zijn in het begin vervelend, maar je zult al snel merken dat het steeds makkelijker gaat. Probeer de hoek als een cadeau te vouwen en in een rechte lijn langs de zijde te vouwen.
Soms kan het wel lang duren, maar heb geduld. Als die netjes zit, niet het dan goed vast.
Dit proces wordt niet alleen gedaan voor akoestische panelen. Hoe een canvas wordt gemaakt is eigenlijk identiek. Hier kan je veel van leren. Hier een video daarover.