zelf bass trap maken

Bass trap maken: DIY Handleiding

Goede bass traps zijn best wel duur en goedkope bass traps werken gewoon niet. Heel logisch dus om eens te kijken of zelf een bass trap maken mogelijk is zodat je kan profiteren van het effect zonder je scheel te betalen.

Het lastige hiervan is dat praktische content alleen in het Engels is en sommige materialen niet te bemachtigen zijn in Nederland.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een bass trap bouwt. Ik maak zelf al een aantal jaar bass traps en wellicht kan ik het gemakkelijker voor je maken met wat handige tips & tricks.

Je zult leren wat je nodig hebt, waar je dit in Nederland kan kopen en waar je op moet letten!

Wat is een bass trap?

Een bass trap is gespecialiseerd in het absorberen van lage geluidsfrequenties en elimineert, dan wel reduceert kamer modi die de klank van muziek veranderen.

Adequate bass trapping van een ruimte zorgt voor een representatieve luisteromgeving waardoor je muziek niet alleen in jouw ruimte goed klinkt, maar over elk soort audiosysteem. Niet onbelangrijk!

Geluidsreflecties in het laag zijn ontzettend moeilijk om te reduceren. Hiervoor is vaak veel absorptie vereist en daar zit een behoorlijk prijskaartje aan. Tenzij je zelf een bass trap maakt natuurlijk dus laten we snel kijken hoe dat in z’n werking gaat.

Welke bass traps wil je zelf maken?

Je kunt verschillende soorten bass traps maken die allemaal een ander effect uitoefenen. Je moet eerst weten welk probleem je hebt in het laag voordat je de juiste bass trap kan kiezen.

De meest bekende en simpelste heet een broadband bass trap, maar je hebt ook complexere bass traps zoals membraan bass traps en Helmholtz resonatoren. Deze gaan we nu kort bespreken, maar wil je meer hierover weten, kan je de bass trap pagina bekijken

Broadband bass trap

Een broadband bass trap is eigenlijk een houten frame gevuld met akoestisch materiaal en bedekt met stof. De dikte van zo’n bass trap varieert van 10 cm tot 25 cm. Ze worden ingezet om bas in het geheel te reduceren en niet voor specifieke frequenties. Ook zijn deze bass traps ideaal voor kleinere ruimtes.

Membraan bass trap

Het verschil tussen een broadband bass trap en een membraan bass trap zit ‘m in de binnenkant. Zo hebben membraan bass traps een dunne ijzeren of houten plaat in het midden van het paneel dat gaat trillen als lage frequenties worden afgespeeld. Hierdoor ontstaat phase cancellation dat ervoor zorgt dat bas reflecties op specifieke frequenties wordt gereduceerd. 

De frequentie hoogte wordt bepaald door de ruimte tussen het membraan en de binnen- en buitenkant van het houten paneel. Een membraan bass trap zelf maken is te doen, maar vereist wel meer tools tijdens het bouwproces. Het wordt gebruikt om een interval van frequenties te reduceren bijvoorbeeld 60 hz tot 70 hz.

Helmholtz resonator

Een Helmholtz resonator is compleet anders. Het ziet eruit als een houten box (een beetje als een subwoofer) en kan hol zijn of worden gevuld met rockwool. Zodra geluid wordt afgespeeld komen de geluidsgolven in de resonator en waardoor de resonator gaat ‘resoneren’ op een specifieke frequentie. 

De dimensies van de box bepaalt de frequentie van de resonantie. Je kan er dus hele specifieke frequenties mee targetten, maar het is ontzettend moeilijk om te maken.

Bass trap zelf maken

De materialen die je nodig hebt, kun je bijna allemaal bij de Gamma of de Praxis halen. Alleen stof niet. Dit kan je bij een lokale stoffenwinkel doen of online. Let erop dat de stof poreus is. Dit betekent dat het lucht, dus ook geluid doorlaat. Test dit door de stof op je mond te zetten en erdoorheen te blazen. Als het moeizaam gaat, kan de stof te dicht is gewoven en kan je het beter niet gebruiken.

Benodigdheden
Rockwool platen (Sono base of Solid) Polyester, jute, katoen of speakerstof | Stofwinkel
Hout  Hout Nietmachine
20 tot 30 hout nietjes per paneel Hamer
Zaag Spijkers
Boor

Stap 1a. Bouw een houten frame in de gewenste dimensies.

Het is niet nodig om een houten frame te maken, maar het is wel zo gemakkelijk. Zo ziet de bass trap er strakker uit en kan je het gemakkelijker ophangen.

Je gebruikt hiervoor houten balken of planken met een hoogte of breedte van 10 cm. Het hout hoeft niet zo dik te zijn.

Vervolgens hoef je alleen het hout op jouw maat te zagen en vast te schroeven. Je kan heel veel tutorials vinden op Youtube hoe dit moet. Hier is een goede video:

Stap 1b (Indien je membraan wilt maken). Snijd en plaats een ijzeren of houten plaat in houten frame.

Dit is een vrij lastige stap en vereist wat meer specialistische bouw tools. Als je geen ervaring hebt, vraag dan hulp van een handyman. 

Er is weinig informatie beschikbaar over hoe je zo’n paneel moet maken. Ik ken een video die dit redelijk goed uitlegt, maar je zul nog wel wat moeten improviseren, omdat hij het in de muur verwerkt en niet in een paneel.

Bekijk hier deel 1 en op zijn kanaal vind je ook deel 2.

Stap 2. De achterkant bedekken en de Rockwool plaatsen.

Als eerst snijd je de stof af. Stofrollen zijn meestal 1.40m breed dus daarom zijn de meeste panelen ook 60 cm breed (dan kunnen ze zo efficiënt mogelijk met de stof werken). Let op dat als je de lengte knipt, je ongeveer 5 cm speling houdt per zijde. Dus als je paneel 1 meter lang is dan knip je 1.10 meter stof in de lengte.

Plaats dan nu de stof precies in het midden en niet het vast in het hout. Zorg dat je het goed strak trekt zodat de Rockwool stevig zit, maar niet te strak. Anders komt er te veel spanning op de stof en krijg je lelijke randen. Hier zul je even handig in moeten worden.

Let ook op dat je genoeg nietjes plaats. Ik begin zelf meestal aan 1 kant. Hier plaats ik een nietje in het midden, dan in de linker en rechterhoek, en dan nog nog 1 á 2 extra nietjes ertussenin. Dan ga ik naar de tegenovergestelde zijde en hetzelfde voor de andere zijden.

Als alles goed zit, plaats je de Rockwool. Heb je te veel stof speling dan kan je eventueel de restanten knippen en zorgen dat je de volgende panelen wat minder lang knipt. Dit wordt overigens de achterkant en de afwerking is dus niet belangrijk.

Stap 3. De stof omwikkelen en vastnieten.

Wederom snijd je als eerst de stof af. Let op dat als je de lengte knipt, je dit keer minimaal 10 cm speling houdt per zijde. Dus als je paneel 1 meter lang is dan knip je 1.20 meter stof in de lengte.

Plaats dan nu de stof precies in het midden en draai het paneel om. Zorg ook hier dat je het goed strak trekt, maar niet te strak.

Als je de nietjes gaat plaatsen, werk dan systematisch zoals ik bij stap 2 heb uitgelegd. Zo zorg je ervoor dat de spanning gelijk verdeeld blijft en is de afwerking netter. 

Ik begin meestal aan de binnenkant van alle zijde en laat de hoekjes nog even zitten. Je krijgt een mooie afwerking als je het einde van de stof een beetje naar binnen vouwt en dan vast niet.

Als alles strak is naar mijn idee (check de voorkant van het paneel zo nu en dan), dan begin ik met de hoekjes. De hoekjes zijn in het begin vervelend, maar je zult al snel merken dat het steeds makkelijker gaat. Probeer de hoek als een cadeau te vouwen en in een rechte lijn langs de zijde te vouwen. Soms kan het wel lang duren, maar heb geduld. Als die netjes zit, niet het dan goed vast. 

Dit proces wordt niet alleen gedaan voor akoestische panelen. Hoe een canvas wordt gemaakt is eigenlijk identiek. Hier kan je veel van leren. Hier een video daarover.